Skip to content
Burgemeester Tonckensstraat 4, 7921 KC Zuidwolde (Dr.) 0528 356 675 (tussen 08:00 - 18:00 uur bereikbaar) info@wheemhuus.nl

Informatie over fybromalgie

Wat is fibromyalgie of weke delen reuma en waarom is deze aandoening zo lastig vast te stellen?

Fibromyalgie wordt door veel deskundigen omschreven als een reumatische aandoening aan spieren en bindweefsel. Bij veel soorten reuma kan de ziekte worden vastgesteld door objectieve metingen. Bij reumatische artritis worden bijvoorbeeld antistoffen in het bloed gevonden, zoals de reumafactor en CCP. Bij fibromyalgie vindt de diagnose enkel plaats op basis van symptomen. Daarom blijft het een ‘vage klacht’ en is er zelfs bij specialisten als huisartsen en reumatologen nog steeds wel eens onbegrip voor fibromyalgie-cliënten. Bovendien lijkt er geen medische behandeling voor fibromyalgie te zijn en daarom moeten mensen ‘met deze ziekte leren leven’. Over het ontstaan van de ziekte en instandhouding van de klachten bestaan echter verschillende visies. Het voornaamste symptoom ‘pijn’ is in ieder geval wél behandelbaar.

Fibromyalgie weetjes:

  • Ongeveer 40.000 mensen in Nederland hebben fibromyalgie
  • Bij fibromyalgie is er altijd sprake van centrale sensitisering
  • Triggerpoints en fascia worden meestal niet onderzocht bij de diagnostisering van fibromyalgie
  • De diagnose fibromyalgie wordt gesteld door reumatologen. Soms wordt deze ziekte ook weke delen reuma genoemd.

De belangrijkste symptomen van fibromyalgie / weke delen reuma:

Fibromyalgie is voor velen wellicht een ‘vage aandoening’, toch zijn de belangrijkste klachten inmiddels duidelijk symptomen waaraan de ziekte te herkennen is.

  • (Spier)pijn: Meestal hebben fibromyalgie-cliënten pijn in de rug, nek en schouders, en aan het borstbeen, de zijkant van de heupen en de binnenkant van de knieën. Hier bevinden zich de voornaamste fibromyalgie tenderpoints.
  • Stijfheid: Fibromyalgie-cliënten hebben vaak last van ochtendstijfheid. Maar stijfheid kan ook optreden na een tijdje zitten of staan. Deze stijfheid gaat moeilijker weg dan bij mensen die geen fibromyalgie hebben.
  • Krachtverlies: Door spierklachten ontstaat er vaak krachtverlies. Hierdoor hebben mensen met fibromyalgie moeite met eenvoudige handelingen als dingen dragen en gaan zitten en opstaan.
  • Slaapproblemen: Door pijnklachten kunnen fibromyalgie-cliënten moeite hebben met inslapen en doorslapen.
  • Vermoeidheid: De pijnklachten, stijve spieren en slaapproblemen putten het lichaam uit. Daarom hebben veel mensen met fibromyalgie vrijwel altijd last van vermoeidheid.
  • Stemmingsklachten: Of het nu een gevolg is van het slechte slapen en de pijn óf dat er een andere oorzaak voor aan te wijzen is, fibromyalgie-cliënten ervaren vaak stemmingsklachten. Ze voelen zich vaker dan anderen angstig, besluiteloos en kunnen last hebben van depressieve gevoelens.
  • Concentratieklachten en vergeetachtigheid: Ook hiervan is de oorzaak onbekend. Wellicht is er verband met spierspanningen en pijnklachten. Waarschijnlijk speelt de verminderde nachtrust ook een rol bij de concentratieklachten en vergeetachtigheid van fibromyalgie-cliënten.

De oorzaak van laaggradige ontstekingen

Die laaggradige ontstekingen worden waarschijnlijk veroorzaakt door SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), ofwel bacteriële overgroei in de dunne darm. In 2008 bleek er namelijk dat er bij mensen met fibromyalgie vaak sprake is van een overgroei van schadelijke bacteriën in de dunne darm. Dit kan uiteindelijk leiden tot een lekkende darm. Ook blijkt 30 tot 70% van de mensen met fibromyalgie het prikkelbare darm syndroom (PDS) te hebben. Zowel SIBO als PDS zijn in verband gebracht met een verhoogde gevoeligheid voor pijn, waarvan bij fibromyalgie-cliënten sprake is. Bij beide darmaandoeningen kunnen er namelijk ontstekingsbevorderende stoffen als cytokinen en prostaglandinen via het bloed in de hersenen terechtkomen, waar deze zorgen voor een hogere pijngevoeligheid.

Voor meer informatie over Fibromyalgie neem gerust contact op met MESC of het Wheemhuus. MESC heeft afgelopen periode verdiepingen gedaan in Whiplash & Hersenschudding en het Fascia. Ook voor voor meer informatie over deze onderwerpen, klachten en/of behandeling, kunt u contact opnemen met MESC of ‘t Wheemhuus.

Back To Top