skip to Main Content
Burgemeester Tonckensstraat 4, 7921 KC Zuidwolde (Dr.) 0528 356 675 (tussen 09:00 - 17:00 uur bereikbaar) info@wheemhuus.nl

Yin Yoga iets voor jou?

Vanaf september geeft Leonoor Colenbrander op de dinsdagavond van 20.30 – 21.45 uur Yin Yogales in ‘t Wheemhuus.

Yin Yoga is een rustige vorm van yoga, dat zich richt op het bindweefsel in het lichaam, maar ook om je lichaamsveld op een positieve wijze te beïnvloeden.

Tijdens Yin Yoga worden houdingen langer aangehouden zodat gewrichten en banden sterker en soepeler worden. Ook kunnen houdingen dusdanig worden aangepast dat deze voor iedereen toegankelijk zijn.

Nieuwsgierig geworden naar Yin Yoga? Doe een proefles mee! Kijk op www.leonoorcolenbrander.nl voor meer informatie.

Na afloop van elke les drinken we gezamenlijk een kopje thee.

Informatie over fybromalgie

Wat is fibromyalgie of weke delen reuma en waarom is deze aandoening zo lastig vast te stellen?

Fibromyalgie wordt door veel deskundigen omschreven als een reumatische aandoening aan spieren en bindweefsel. Bij veel soorten reuma kan de ziekte worden vastgesteld door objectieve metingen. Bij reumatische artritis worden bijvoorbeeld antistoffen in het bloed gevonden, zoals de reumafactor en CCP. Bij fibromyalgie vindt de diagnose enkel plaats op basis van symptomen. Daarom blijft het een ‘vage klacht’ en is er zelfs bij specialisten als huisartsen en reumatologen nog steeds wel eens onbegrip voor fibromyalgie-cliënten. Bovendien lijkt er geen medische behandeling voor fibromyalgie te zijn en daarom moeten mensen ‘met deze ziekte leren leven’. Over het ontstaan van de ziekte en instandhouding van de klachten bestaan echter verschillende visies. Het voornaamste symptoom ‘pijn’ is in ieder geval wél behandelbaar.

Fibromyalgie weetjes:

 • Ongeveer 40.000 mensen in Nederland hebben fibromyalgie
 • Bij fibromyalgie is er altijd sprake van centrale sensitisering
 • Triggerpoints en fascia worden meestal niet onderzocht bij de diagnostisering van fibromyalgie
 • De diagnose fibromyalgie wordt gesteld door reumatologen. Soms wordt deze ziekte ook weke delen reuma genoemd.

De belangrijkste symptomen van fibromyalgie / weke delen reuma:

Fibromyalgie is voor velen wellicht een ‘vage aandoening’, toch zijn de belangrijkste klachten inmiddels duidelijk symptomen waaraan de ziekte te herkennen is.

 • (Spier)pijn: Meestal hebben fibromyalgie-cliënten pijn in de rug, nek en schouders, en aan het borstbeen, de zijkant van de heupen en de binnenkant van de knieën. Hier bevinden zich de voornaamste fibromyalgie tenderpoints.
 • Stijfheid: Fibromyalgie-cliënten hebben vaak last van ochtendstijfheid. Maar stijfheid kan ook optreden na een tijdje zitten of staan. Deze stijfheid gaat moeilijker weg dan bij mensen die geen fibromyalgie hebben.
 • Krachtverlies: Door spierklachten ontstaat er vaak krachtverlies. Hierdoor hebben mensen met fibromyalgie moeite met eenvoudige handelingen als dingen dragen en gaan zitten en opstaan.
 • Slaapproblemen: Door pijnklachten kunnen fibromyalgie-cliënten moeite hebben met inslapen en doorslapen.
 • Vermoeidheid: De pijnklachten, stijve spieren en slaapproblemen putten het lichaam uit. Daarom hebben veel mensen met fibromyalgie vrijwel altijd last van vermoeidheid.
 • Stemmingsklachten: Of het nu een gevolg is van het slechte slapen en de pijn óf dat er een andere oorzaak voor aan te wijzen is, fibromyalgie-cliënten ervaren vaak stemmingsklachten. Ze voelen zich vaker dan anderen angstig, besluiteloos en kunnen last hebben van depressieve gevoelens.
 • Concentratieklachten en vergeetachtigheid: Ook hiervan is de oorzaak onbekend. Wellicht is er verband met spierspanningen en pijnklachten. Waarschijnlijk speelt de verminderde nachtrust ook een rol bij de concentratieklachten en vergeetachtigheid van fibromyalgie-cliënten.

De oorzaak van laaggradige ontstekingen

Die laaggradige ontstekingen worden waarschijnlijk veroorzaakt door SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), ofwel bacteriële overgroei in de dunne darm. In 2008 bleek er namelijk dat er bij mensen met fibromyalgie vaak sprake is van een overgroei van schadelijke bacteriën in de dunne darm. Dit kan uiteindelijk leiden tot een lekkende darm. Ook blijkt 30 tot 70% van de mensen met fibromyalgie het prikkelbare darm syndroom (PDS) te hebben. Zowel SIBO als PDS zijn in verband gebracht met een verhoogde gevoeligheid voor pijn, waarvan bij fibromyalgie-cliënten sprake is. Bij beide darmaandoeningen kunnen er namelijk ontstekingsbevorderende stoffen als cytokinen en prostaglandinen via het bloed in de hersenen terechtkomen, waar deze zorgen voor een hogere pijngevoeligheid.

Voor meer informatie over Fibromyalgie neem gerust contact op met MESC of het Wheemhuus. MESC heeft afgelopen periode verdiepingen gedaan in Whiplash & Hersenschudding en het Fascia. Ook voor voor meer informatie over deze onderwerpen, klachten en/of behandeling, kunt u contact opnemen met MESC of ‘t Wheemhuus.

Vanaf september weer groepslessen

Met de verdere versoepeling van de coronamaatregelen zijn ook weer groepsactiviteiten mogelijk. Omdat de vakantieperiode al snel begint, beginnen de yoga- en tai chi-lessen in september weer.

De meeste therapeuten blijven deze zomer aan het werk. Alle bezoeken moeten nog wel op afspraak plaatsvinden. Daarnaast dient er vooraf een telefonische gezondheidsscreening te worden gedaan door de desbetreffende therapeut of behandelaar.

Naast de behandelruimtes is ook de grote zaal weer voor groepsactiviteiten te boeken. 
Voor reserveringen, meer informatie en de actuele agenda, check de website of neem telefonisch contact met ons op.

Zaal te huur voor workshops, lezingen en trainingen in het wheemhuus zuidwolde

Proeverij van gastlessen

Ben je nieuwsgierig naar onze groepslessen en wil je een keer ‘proeven’ aan een les? Kom dan vrijdag 23 oktober langs in het Wheemhuus om vrijblijvend kennis te maken met Yoga, Tai Chi en Pilates.

Je neemt in kleine groepjes, geheel coronaproof, in één van onze ruimtes plaats. De docent wisselt elke 25 minuten van ruimte zodat je de verschillende lessen kunt ervaren en uitproberen.

Vrijdag 23 oktober ben je vanaf 19.15 uur welkom. We beginnen om 19.30 uur en de proeverij eindigt om 21.15 uur.

Er zijn geen kosten aan verbonden. Wel dien je je op te geven via info@wheemhuus.nl of tel. 0528-356675. Neem zelf een badhanddoek, deken, evt. kussentje en flesje water mee.

Graag tot dan!

Actuele coronamaatregelen

Alle behandelingen gaan op afspraak, zodat er op voorhand een telefonische screening kan worden gedaan door de desbetreffende therapeut of behandelaar.

Geen klachten dan bent u welkom.

De groepslessen komen helaas nog te vervallen. Zodra daar meer over bekend is laten we dit weten.

INSTRUCTIES VOOR BEZOEK AAN ONS CENTRUM I.V.M. COVID-19 PREVENTIE:

 • Mocht na de telefonische screening toch sprake zijn van luchtwegklachten zoals hoesten, neusverkoudheid, kortademigheid, smaak- en reukverlies of koorts dan kan de afspraak niet doorgaan. Geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de desbetreffende therapeut of via ons algemene nummer.
 • Het centrum mag pas 5 minuten voor de afgesproken tijd betreden worden. Indien men te vroeg arriveert graag buiten de praktijk wachten, bijvoorbeeld in de auto.
 • Graag ook buiten de praktijk de 1,5 meter afstand ten opzichte van anderen respecteren.
 • Bij binnenkomst de handen desinfecteren (ook van uw kind) bij de desinfectietafel bij de hoofdingang en daarna plaatsnemen in wachtkamer.
 • Het patiëntentoilet is afgesloten, graag uw begrip hiervoor. Bij hoge nood graag eerst melden bij uw behandelaar.
 • Koffie/thee corner is afgesloten.

Heeft u nog vragen of u moet zich afmelden dan kunt u bellen met 0528 – 35 66 75.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding door Rennie Pater

Rennie Pater geeft haptonomische zwangerschapsbegeleiding in ’t Wheemhuus. Het neemt binnen de haptotherapie een speciale plek in. ‘’Het is een van de mooiste manieren om bezig te zijn met de komst van je kindje, ook als zwanger worden niet vanzelfsprekend of ongecompliceerd is.’’ Rennie legt het hier graag uit.

Voelen, contact maken, verbinden, met deze vermogens word je geboren. Sterker nog, dit doe je al als kleintje in de buik van je mama! Een (ongeboren) kindje voelt aanrakingen en reageert hierop.
Hoe mooi is het om als moeder én vader of partner al vroeg in de zwangerschap gevoelsmatig contact met je kindje te maken en elkaar zo te leren kennen.

Voorbereiden op bevalling en ouderschap
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding bereidt jullie ook samen voor op de bevalling en het ouderschap. Als zwangere vrouw leer je hoe je in je buik ruimte kunt maken voor het groeiende kindje en hoe je je kindje het beste kunt dragen. Hoe je kindje zich het meest prettig voelt en hoe je zelf het minder last hebt van lichamelijke klachten als rugpijn, kortademigheid, bekkenpijn en harde buiken.
Je leert hoe je om kunt gaan met de pijn van de bevalling en hoe je je eigen kracht optimaal kunt inzetten. Als vader/partner leer je hoe je daarin kunt begeleiden en ondersteunen.

Ook bij (ongecompliceerd) zwanger worden
Helaas is het niet altijd vanzelfsprekend om zwanger te worden of ongecompliceerd zwanger te zijn. Ook dan kan begeleiding op haptonomische basis veel voor je betekenen.

Wil je meer weten? Je kunt vrijblijvend bellen of mailen met Rennie om je vragen te bespreken: tel. 06-29218397, mail@renniepater-haptotherapie.nl.

Haptotherapie in 't Wheemhuus Gezondheidscentrum Zuidwolde
Haptotherapie in ‘t Wheemhuus Gezondheidscentrum Zuidwolde

Programma Maand van de Spiritualiteit

We doen mee met de Maand van de Spiritualiteit van 10 januari t/m 9 februari 2020. In samenwerking met de Ontmoetingskerk en bibliotheek Zuidwolde hebben we een gevarieerd programma samengesteld. Bekijk het hier:

10 dec.: healing en workshops Nordic Shamanism

Op 10 december geeft Christer van Nordic Shamanism healings in de vorm van privésessies en een workshop Down to Earth Spiritualiteit.

De benadering van deze Noorse Sjamaan is toegankelijk, namelijk: “Thuis komen bij jezelf”. Niet dat gehaast, gezoek en weglopen voor oude emoties, maar gewoon leren zijn met alles wat is. Leven in en vanuit je “kern”.

Privé sessie:
Vanwege zijn goede gronding weet Christer als een soort van stofzuiger al je zwaardere energie over te nemen, vult je op met zuivere licht vibraties, en doet dit in een razendsnel tempo, dit is zijn grote kracht!

Workshop:
Tijdens deze workshop schroeft Christer de energie flink op, waardoor we in de diepere lagen van onszelf terecht komen. Er komt van alles naar boven, zoals emoties, oude pijn en karma. We ademen er door heen, dit doen we zonder oordeel. Christer zal aanwijzingen geven om dit op een juiste manier te doen.

Hoe meer je kan toelaten, hoe meer je kan loslaten.

Voor boekingen, vragen of verdere informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

Nordic Shamanism
Contactpersoon: Lucie Houtkamp
www.nordicshamanism.nl
info@nordicshamanism.nl
+316 558 555 68

18 juni: open praktijkdag

Op 18 juni houden triggerpointtherapeut Christien Beekelaar en massagetherapeut Astrid Kolfschoten een open praktijkendag in ‘t Wheemhuus.

Ze geven vrijblijvend informatie over wat hun behandelingen kunnen opleveren. Ze demonstreren het ook graag.

Astrid Kolfschoten is massagetherapeut met de volgende specialisaties:

 • Babymassage
 • Massagetherapie
 • Ontspanningsmassage
 • Voetmassage
 • Massage bij kanker
 • Cupping

Christien Beekelaar is triggerpoint therapeut en biedt:

 • Triggerpoint
 • Dorn massage
 • Breussmassage
 • Cupping
 • Medical taping
 • Begeleiding en ondersteuning

U bent van harte welkom om kennis te komen maken met een van deze therapieën/behandelingen. Thee en wat lekkers staat voor u klaar!

Informatieavond Verkoeling in de warme zomer

Op donderdag 27 juni geeft Corina Dekker van Innerbalance by Corina een gratis informatieavond met informatie en advies over klachten gerelateerd aan de zomer. De bijeenkomst duurt van 20.00 tot uiterlijk 22.00 uur.

Herkent u zich in een van deze klachten?
•Slaapproblemen/rusteloos
•Hartkloppingen
•Slechte bloedvaten/aderverkalking
•Koude handen
•Spraakproblemen

Dit kan te maken hebben met onbalans in dunne darm en hart. Volgens de Chinese elementenleer zijn de organen dunne darm/hart verbonden met het element Vuur.

Onder het genot van een kopje kruidenthee krijgt u allerlei interessante informatie. Verder volgt er een mooie meditatie ter afsluiting.

Graag aanmelden via

Corina Dekker 06-38910651 `t Wheemhuus 0528-356675

Mail info@innerbalancebycorina.nl info@wheemhuus.nl

Back To Top