Skip to content
Burgemeester Tonckensstraat 4, 7921 KC Zuidwolde (Dr.) 0528 356 675 (tussen 08:00 - 18:00 uur bereikbaar) info@wheemhuus.nl

GZ-Psycholoog in 't Wheemhuus Gezondheidscentrum Zuidwolde

GZ-psycholoog

Als GZ-psycholoog heb ik ruime ervaring met mensen met psychische klachten. Ik werk vier dagen per week in een psychologenpraktijk binnen de GGZ en één dag per week, op vrijdag, in ’t Wheemhuus.

Wat doet een GZ-psycholoog

Een GZ-psycholoog (gezondheidszorgpsycholoog) begeleidt, adviseert en behandelt mensen met psychische of emotionele problemen.

Buitenpsycholoog

Sinds ik De Buitenpsychologen heb leren kennen en mij daarbij heb aangesloten, ga ik meer en meer met mensen naar buiten. Dat betekent dat de behandeling voor het grootste deel zal bestaan uit wandelen. Hierbij gebruiken we de natuur om zaken aan elkaar uit te leggen, om meer inzicht te krijgen, om gebeurtenissen te verwerken en als opstapje naar verandering.

Vormen van hulp

We zullen buiten wandelen en gesprekken voeren. Er zijn veel redenen om samen te wandelen in de natuur. Meer hierover is te vinden op mijn site www.psymotus.nl. Tijdens het wandelen gebruik ik principes van onderstaande methodieken en benaderingen.

EMDR

Ik ben aangesloten bij de VEN (Vereniging EMDR Nederland) en ben EMDR practitioner. EMDR is een therapeutische behandelmethode die vooral, maar niet meer uitsluitend, wordt toegepast bij mensen met een posttraumatisch stressstoornis. Het zorgt ervoor dat een trauma écht verleden tijd wordt. Meer informatie

ACT

Acceptatie en Commitment Therapie is een vrij nieuwe stroming binnen de gedragstherapie. Deze is erop gericht jouw psychologische flexibiliteit en veerkracht te vergroten waardoor je ongewenste gedachten en emoties leert accepteren in plaats van ermee in gevecht te blijven. Hierdoor is het mogelijk je meer te richten op zaken die je écht belangrijk vindt in het leven. Het is een actieve therapie waarin je veel zult oefenen.

Meer informatie over ACT vind je als je zoekt op bijvoorbeeld ‘wat is ACT therapie’.

CGT en IBSR

In de cognitieve gedragstherapie gaat men ervan uit dat problemen beïnvloed en in stand gehouden worden door je gedachten en gedrag. Het is een vorm van psychotherapie waarmee je leert anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. Meer informatie CGT

Met Inquiry-Based Stress Reduction ga je ook je gedachten (cognities) en overtuigingen uitdagen, maar het verschil met de reguliere CGT is dat je er gevoelsmatig meer bij gaat ervaren. Het innerlijk weten wordt meer aangesproken. Meer informatie IBSR

Oplossingsgerichte therapie

Deze therapievorm kan ook beschouwd worden als een vorm van cognitieve gedragstherapie. De focus ligt hierbij echter niet zozeer op vermindering van ongewenst (probleem)gedrag, maar op toename van gewenst gedrag. Meer informatie 

Lichaamsgerichte traumatherapie

NARM (Neuro Affectief Relationeel Model) en de polyvagaaltherapie zijn beide lichaamsgerichte methoden waar ik principes van kan gebruiken. NARM richt zich op relationeel, hechtings- en ontwikkelingstrauma en brengt je meer en meer in contact met je levendige eigenheid. Met polyvagaaltherapie leer je je eigen gevoelens van onbehagen en stress beter herkennen en gevoelens van ontspanning en veiligheid vergroten.

PSYCH-K®

PSYCH-K® is een methode om beperkende overtuigingen en stress te transformeren. Oude ‘programmeringen’ op onbewust niveau worden op relatief eenvoudige manier zodanig veranderd dat ze je niet langer hinderen.

Ofschoon de methode al meer dan 25 jaar tot aantoonbaar succes heeft geleid, is deze door het ontbreken van de vereiste overkoepelende wetenschappelijke onderzoeken nog niet in de kwaliteitsstandaarden opgenomen. Ik gebruik PSYCH-K® echter vanwege de eenvoud en vriendelijkheid van de methode én vanwege de vele ervaren positieve resultaten als aanvulling tijdens een sessie, zij het in beperkte mate.

Wat kun je bij mij verwachten

Het eerste gesprek is een intakegesprek. Dit vindt wél binnen plaats, in mijn kamer in ’t Wheemhuus. Aan de hand van dit gesprek bepalen we wat jouw behandeldoel wordt en met dat doel voor ogen gaan we aan de slag.

Ik zal aansluiten bij jou, wat je vertelt en wat ik zie. Dit gebeurt terwijl we buiten wandelen.

Voor wie

Ik werk met volwassenen die bereid zijn in allerlei opzichten actief (‘binnen en buiten’) aan hun eigen veranderingsproces te werken. Ik help graag bij verwerking van traumatiserende gebeurtenissen in heel brede zin. Gebeurtenissen kunnen relatief groot en klein lijken; ze kunnen eenmalig of herhaaldelijk hebben plaatsgevonden en ze kunnen van recente datum zijn maar ook in de jeugd hebben plaatsgevonden. Daarnaast zijn er andere probleemgebieden waar ik graag mee werk: overbelasting, somberheid, angsten en eetstoornissen. Vaak is de scheidslijn in de praktijk tussen diverse problemen niet zo scherp als hier op papier.

Voor wie niet

In sommige situaties zal ik ervoor kiezen niet tot behandeling over te gaan omdat daar mijn expertise en affiniteit niet ligt of omdat het mijn mogelijkheden overstijgt. Denk hierbij aan:

  • AD(H)D of autisme (ASS) en vragen hieromtrent
  • ernstige verslavingsproblematiek
  • crisisgevoeligheid, suïcidaliteit, de noodzaak tot opname
  • ernstige psychotische verschijnselen
  • persoonlijkheidsstoornissen: vragen omtrent diagnostiek en behandeling

Tarieven en betaling

Als GZ-psycholoog word ik vanuit de basisverzekering vergoed. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, is een verwijzing door de huisarts of andere arts noodzakelijk. Er is echter wel een beperking aan de vergoeding vanwege mijn keuze geen contracten met zorgverzekeraars af te sluiten. Daar heb ik bewust voor gekozen omdat ik er daarmee voor zorg dat de regie over de behandeling bij jou en bij mij ligt, en niet (groten)deels bij de zorgverzekeraar – zie ook  www.contractvrijepsycholoog.nl. Het is van belang dat je zelf hierover informatie inwint bij je zorgverzekeraar. Ik volg bij de facturering de NZa-tarieven.

Aanmelden kan rechtstreeks via onderstaand contactformulier. Ik zal dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen voor verdere kennismaking.

Locaties

De locatie waar we zullen wandelen is veelal door het Echtenerzand (tussen Echten en Ruinen). In onderling overleg kunnen we ook elders afspreken.

Meer informatie en eventuele bijzonderheden over actuele wachttijden en vakantiesluiting worden vermeld op www.psymotus.nl

Mailen met Monique kan ook: Klik hier

Gezondheidscentrum ’t Wheemhuus is gevestigd in Zuidwolde (Drenthe) nabij Hoogeveen en Overijssel.

Terug naar overzicht
Bel me terug

Wil je meer informatie, advies of een afspraak maken? Vul dan hieronder je gegevens in en we bellen je uiterlijk binnen 2 werkdagen terug.

    Naam (*)

    E-mail (*)

    Telefoonnummer (*)

    Afspraak makenVrijblijvend kennismakingsgesprekMeer informatie

    Hoe heb je ons gevonden?

    Facebook
    Zoeken in Google
    Krant/tijdschrift
    Via iemand anders
    Anders

    Back To Top