Wat is Kinderergotherapie
Kinderergotherapie richt zich op het verbeteren en aanleren van praktische, dagelijkse vaardigheden bij kinderen. Deze vaardigheden kunnen onderverdeeld worden in verschillende categorieën:
Zelfredzaamheid: aan- en uitkleden, opruimen, billen afvegen, bestek hanteren.
Schoolse vaardigheden: knippen, schrijven, typen, opletten, taken starten en volhouden.
Spel en interactie: samenspel, zelfstandig spelen, omgaan met verliezen.
Beweging: grijpen en vasthouden, op een stoel zitten, traplopen, fietsen.
Voor wie is Kinderergotherapie bedoeld
Kinderergotherapie is geschikt voor kinderen die moeite hebben met het aanleren van vaardigheden, ongeacht of er een duidelijke oorzaak, zoals een aandoening of lichamelijke beperking, aan ten grondslag ligt. Door middel van onderzoek en observatie brengt de kinderergotherapeut de mogelijkheden en beperkingen van uw kind in kaart. Hierdoor wordt duidelijk of er sprake is van onwil of onmacht, waarna een passende behandeling kan worden gestart om de vaardigheden te verbeteren.
Onze werkwijze
Intake en observatie
Tijdens de intake of via een vooraf ingevulde oudervragenlijst wordt een specifieke activiteit besproken die voor uw kind moeilijk uitvoerbaar is, zoals veters strikken of leesbaar schrijven. De therapeut observeert deze activiteit en zoekt samen met u naar oplossingen. Soms volstaat advies; bij complexere uitdagingen wordt een behandeltraject gestart waarbij stapsgewijs aan het probleem wordt gewerkt.
Testen en verdere observaties
Wanneer meerdere activiteiten moeilijk zijn, voert de therapeut aanvullende testen en observaties uit om de oorzaken van de problemen beter te begrijpen. Dit gebeurt in een positieve en ondersteunende sfeer, zodat uw kind ondanks de uitdagingen met een goed gevoel naar huis gaat.
Behandeling en praktijkgerichte aanpak
Tijdens de behandelingen leert uw kind elke keer iets nieuws dat direct toepasbaar is in het dagelijks leven. Hierbij wordt gewerkt aan specifieke vaardigheden, afgestemd op de behoeften van uw kind.
Hulpmiddelen en voorzieningen
Soms kunnen hulpmiddelen de ontwikkeling van uw kind ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn:
Alternatieve scharen;
Gripversterkers voor potloden;
Tablets of laptops met aangepaste apps of software;
Aanpassingen voor een goede werkhouding op school.
De kinderergotherapeut begeleidt u bij het aanschaffen van deze hulpmiddelen of het aanvragen ervan bij instanties zoals het UWV. Daarnaast kan de therapeut ondersteunen bij het aanvragen van voorzieningen via de gemeente of zorgverzekeraar, zoals een rolstoel voor lange afstanden, een tandem, driewielfiets, aangepaste eetkamerstoel of een aangepast bed.
Kinderergotherapie in het Wheemhuus
In het Wheemhuus kunt u voor kinderergotherapie terecht bij Petra Middag