Ga naar hoofdinhoud
Burgemeester Tonckensstraat 4, 7921 KC Zuidwolde (Dr.) 0528 356 675 (tussen 09:00 - 17:00 uur bereikbaar) info@wheemhuus.nl

Triggerpoint therapie, Dorn therapie & Breuss massage in 't Wheemhuus Zuidwolde

Triggerpoint therapie

Wat is Triggerpoint therapie

Bij Triggerpoint Therapie wordt er manueel druk uitgeoefend op een triggerpoint met als doel de verkramping in de spier op te heffen en de spierfunctie te herstellen.

Voor wie is Triggerpoint-therapie

Veel aandoeningen blijken te worden veroorzaakt door triggerpoints. In 75% van de gevallen zijn ze de hoofdoorzaak van pijn of andere klachten, zoals:

 • gewrichtspijn (gewrichts-, pees-, of slijmbeursontsteking)
 • hoofdpijn/duizeligheid/migraine
 • chronische vermoeidheid
 • misselijkheid

Het lastige van triggerpoints (oftewel spierknopen) is dat ze pijn veroorzaken op een andere plaats in het lichaam dan waar de triggerpoint zit. Daardoor worden zowel jij als je arts vaak op het verkeerde been gezet.

Gebeurtenissen die triggerpoints kunnen veroorzaken zijn:

 • een plotseling ongeluk of een val
 • te veel en vooral te langdurige stress
 • te vaak dezelfde handeling uitvoeren (repetitief, zoals bij een tennis- of muisarm, carpaal tunnelsyndroom of slijmbeursontsteking)
 • een whiplash
 • langdurende immobiliteit (door gebruik van gips, mitella of een brace)

Een triggerpoint bestaat uit kleine spiervezels die vast en verkrampt in elkaar zitten. Een spier met een triggerpoint trekt zich samen, wat voelbaar is als een strakke band. De spier wordt korter en slechter doorbloed en verzwakt uiteindelijk. Andere spieren gaan de taak van de verzwakte spier overnemen. Als dit langere tijd duurt, raken deze spieren overbelast. Als gevolg hiervan kunnen zich in deze spieren ook triggerpoints ontwikkelen, zo kan er ook sprake zijn van pijn “op afstand”. Er worden dus ook triggerpoints behandeld die niet direct op de plaats van de klacht zitten, maar welke wel herkenbare pijn veroorzaken.

De behandeling

Bij de behandeling wordt eerst de triggerpoint opgezocht. Daarna wordt constant druk uitgeoefend op de triggerpoint en het gebied eromheen. Dit kan door druk van een duim, handpalm of onderarm (om een groter gebied te behandelen). Door dit regelmatig te doen, ontstaat ruimte en kan er weer zuurstof vrijkomen. Behandeling bevordert ook de bloedcirculatie en daarmee de doorstroming van voedingsstoffen én afvoer van afvalstoffen.

Onderdelen van de behandeling kunnen zijn het tapen van de triggerpoint (het beïnvloedt de ruimte bij een pijnpunt) of cupping (vorm van massage waarbij de huid vacuüm wordt gezogen). Cupping zorgt ervoor dat het weefsel soepel wordt, het bevordert de doorbloeding, het ontgift en bevordert de zuurstoftoevoer.

In het Wheemhuus

In het Wheemhuus kunt u voor triggerpoint-therapie terecht bij Christien Beekelaar

Gezondheidscentrum ’t Wheemhuus is gevestigd in Zuidwolde (Drenthe) nabij Hoogeveen en Overijssel

Terug naar overzicht
Bel me terug

Wil je meer informatie, advies of een afspraak maken? Vul dan hieronder je gegevens in en we bellen je uiterlijk de volgende werkdag terug.

  Naam (*)

  E-mail (*)

  Telefoonnummer (*)

  Afspraak makenVrijblijvend kennismakingsgesprekMeer informatie

  Hoe heb je ons gevonden?
  Facebook
  Zoeken in Google
  Krant/tijdschrift
  Via iemand anders
  Anders

  Back To Top